Υπερτροφη: Λιναροσπορος

Μια πολύ σημαντική τροφή με ιδιαίτερα οφέλη που μπορούμε εύκολα να εντάξουμε στην διατροφή μας. Μπορούμε καθημερινά να καταναλώνουμε τον λιναρόσπορο είτε στην ανεπεξέργαστη (σπόρια) του μορφή αλλά επειδή είναι δύσκολο να χωνευτεί προτείνεται να μουλιάζει σε νερό ή να αλέθεται. Τα σπόρια του λιναρόσπορου μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε σαλάτες, σε δημητριακά προγεύματος ή σε ψωμάκια και ο αλεσμένος λιναρόσπορος μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αρωματικό ή μπαχαρικό ενισχύοντας την γεύση και την θρεπτικότητα όλων των μαγειρεμένων τροφών μας.

Η πρόταση μου: Μείγμα μπαχαρικών με λιναρόσπορο

Ο λιναρόσπορος αλέθεται πολύ απλά σε ενα μπλέντερ μέχρι να γίνει σχεδόν σκόνη. Για περισσότερο άρωμα μπορείτε να προσθέσετε αρωματικά όπως: καυτερό πιπέρι, ρίγανη, αποξηραμένο σκόρδο, ρίγανη κ.α. φτιάχνοντας έτσι ενα μείγμα καθημερινής χρήσης για όλα τα φαγητά.

Το πιο κάτω άρθρο δίνει περισσότερες πληροφορίες για την θρεπτικότητα του λιναρόσπορου.

http://www.iatronet.gr/article.asp?art_id=12673

Λιναρόσπορος

Ο λιναρόσπορος και το λάδι που προκύπτει από την έκθλιψή του -το λιναρέλαιο- έχουν σημαντικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Ο λιναρόσπορος έχει μια ελαφρά γλυκιά γεύση. Περιέχει μια πολύτιμη ομάδα ουσιών που είναι γνωστές ως λίγκνανς, που υπάρχουν και σε άλλα προϊόντα της φύσης, αλλά στον λιναρόσπορο τουλάχιστον 80 φορές περισσότερες.

Ρόλος

Οι σπόροι του λιναριού και το λάδι τους είναι πλούσιες φυσικές πηγές ω-3 λιπαρών οξέων και αντιοξειδωτικών ουσιών. Τα ω-3 λιπαρά οξέα, που απαντώνται κυρίως σε λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός και ο τόνος, έχουν αντιοξειδωτική δράση και προστατεύουν την καρδιά, μετριάζουν τα συμπτώματα φλεγμονοδών νόσων όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και πιθανώς προστατεύουν από το διαβήτη. Πέντε περίπου κουταλιές της σούπας λιναρόσπορου την ημέρα, σε έναν μήνα μπορούν να μειώσουν την ‘κακή’ όπως λέγεται χοληστερόλη κατά 10%. Περιέχουν επίσης κάποια φυτοοιστρογόνα, που προλαμβάνουν τον καρκίνο ή καθυστερούν την εξέλιξή του, προστατεύουν την καρδιά, μειώνουν τη χοληστερίνη και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα ινών, που προστατεύουν τον οργανισμό από καρκίνους των εντέρων. Βοηθούν έτσι στη δυσκοιλιότητα (10-20 γρ. λιναρόσπορος ή μία κουταλιά λιναρέλαιο στο σάντουιτς), αλλά και στο άσθμα, τους πόνους της περιόδου, τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου αλλά και την κατάθλιψη. Μελέτη σε γυναίκες που περίμεναν να υποβληθούν σε επέμβαση για καρκίνο του μαστού έδειξε ότι όσες κατανάλωσαν αρτοσκευάσματα με λιναρόσπορο σε καθημερινή βάση (περίπου 4 κουταλιές της σούπας αλεσμένους λιναρόσπορους σε κάθε ψωμάκι) παρουσίασαν πιο αργό ρυθμό ανάπτυξης της αύξησης των όγκων. Επίσης, μελέτη σε άντρες που έπασχαν από καρκίνο του προστάτη και κατανάλωσαν περίπου 30 γρ. αλεσμένους λιναρόσπορους την ημέρα, ως μέρος μιας διατροφής με λίγα λιπαρά, παρέτειναν το χρόνο εμφάνισης του όγκου και της χειρουργικής επέμβασης.

Χρήση

Είναι δύσκολο να καταναλώσουμε ολόκληρους και άσπαστους λιναρόσπορους επειδή έχουν σκληρό κέλυφος, και το πεπτικό μας σύστημα αδυνατεί να διαλύσει. Ο καλύτερος τρόπος κατανάλωσης του λιναρόσπορου είναι σε μορφή αλευριού, που το βρίσκουμε σε πολλά καταστήματα τροφίμων μαζί με τα αλεύρια ή όσπρια. Μπορούμε να βάλουμε τους λιναρόσπορους στο νερό όλη τη νύχτα, αφού έτσι το κέλυφός τους μαλακώνει και μπορούν να μπουν σε δημητριακά πρωινού, σε σαλάτες, ή με λίγο μέλι. Υπάρχει βέβαια και το λάδι λιναρόσπορου, που όμως περιέχει πολύ ελάχιστα από τα πολύτιμα συστατικά, αφού αυτά περιέχονται στην κύρια σάρκα του σπόρου και όχι στο λάδι του. Ο σπόρος λιναρόσπορος μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε σαλάτες, σε δημητριακά προγεύματος και σε ειδικά παρασκευασμένα πολύσπορα ψωμιά. Χρησιμοποιείται ως ρόφημα αλλά και στις σαλάτες, τα μαγειρεμένα λαχανικά, ακόμα και στις σούπες. Άλλες Πηγές ω-3 Σολομός, πέστροφα, ρέγκα, τόνος, σαρδέλες, σκουμπρί, λιναρόσπορος, σπανάκι, αντράκλα, συμπληρώματα ιχθυελαίου είναι πλούσιες πηγές ω3 λιπαρών οξέων.

Πηγή: http://www.iatronet.gr/article.asp?art_id=12673 Δημοσιεύτηκε με τίτλο λιναρόσπορος μια σημαντική ουσία απο: Δημοσθενόπουλος Χαρίλαος, Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

About these ads

Υποβολή απάντησης

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

WordPress.com Logo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Log Out / Αλλαγή )

Twitter picture

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Log Out / Αλλαγή )

Facebook photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Log Out / Αλλαγή )

Google+ photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Log Out / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s