Παεγια με θαλασσινα

Η πόλη της Βαρκελώνης αποτελεί την πηγή έμπνευσης της πιο κάτω πρότασης την οποία θα μπορούσαμε να απολαύσουμε και αυτή την εβδομάδα   που είναι οι νηστείες.

Υλικά (8 άτομα)

3 κούπες (μεγάλα φλ.) ρύζι καρολίνα

32 μέτριες γαρίδες

6 καλαμάρια ολόκληρα

8 Μύδια (προαιρετικά)

½ κούπα ανάμεικτα λαχανικά (καρότο, καλαμπόκι, μπιζέλι, φασολάκι)

½ κούπα ελαιόλαδο

1 κούπα λευκό ξηρό κρασί

2 τομάτες ώριμες ψιλοκομμένες

2 πιπεριές φλωρίνης κομμένες σε ροδέλες

2 φύλλα δάφνης

1 κ.γ. κρόκο κοζάνης

1 κ.γ. θυμάρι

1 μεγάλο κρεμμύδι

2 κ.γ κόκκους πιπέρι ολόκληρο

3-4 λεμόνια

3 κ.γ. αλάτι

Εκτέλεση

  1. Σε μεγάλο τηγάνι βάζω το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και τηγανίζω τα καλαμάρια αφου τα έχω κόψει σε ροδέλες και τα έχω στραγγίξει πολύ καλά από τα νερά (περίπου 10 λεπτά). Σβήνουμε ρίχνουμε λίγο αλάτι και αφήνουμε.
  2. Σε μια κατσαρόλα βάζω  1,5 λίτρο νερό μαζί με ολόκληρο το καθαρισμένο κρεμμύδι, το θυμάρι, το ένα φύλλο δάφνης, ένα λεμόνι μοιρασμένο, μια κ.γ. αλάτι και τους κόκκους από το πιπέρι. Μόλις το νερό βράσει προσθέτω τις γαρίδες ολόκληρες και τις βράζω για 2 λεπτά. Αφαιρούμε τις γαρίδες από τον ζωμό και αφήνουμε σε ένα δοχείο κλειστές για αργότερα. Στον υπόλοιπο ζωμό προσθέτουμε το κρασί και αφήνουμε λίγο να εξατμιστεί (3-4 λεπτά). Στραγγίζουμε τον ζωμό σε τρυπητό και τον κρατάμε ζεστό.
  3. Βάζουμε στη φωτιά το τηγάνι με τα καλαμάρια και προσθέτουμε τα ανάμεικτα λαχανικά, την πιπεριά, και την τομάτα και ψήνουμε για ακόμη 5 λεπτά.
  4. Σε ένα φλιτζάνι βάζω τον κρόκο μαζί με λίγο αλάτι και ελάχιστο καυτό νερό. Με ένα κουτάλι πιέζω μέχρι να πολτοποιηθεί. Προσθέτω ζεστό νερό μέχρι πάνω και αφήνω για μερικά λεπτά.
  5. Στο τηγάνι προσθέτω το ρύζι μαζί με τον διαλυμένο κρόκο. Ψήνω για 5 λεπτά ( αν στεγνώσει πάρα πολύ προσθέτουμε ζωμό αφού τον μετρήσουμε).
  6. Αδειάζω το περιεχόμενο του τηγανιού σε στρογγυλό ταψί (διάμετρος 50 εκ.) με καπάκι. Προσθέτουμε συνολικά 6,5 κούπες ζωμού, το δεύτερο φύλλο δάφνης ,   κλείνουμε (με αλουμινόχαρτο αν δεν υπάρχει καπάκι) και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220οC για 20-25 λεπτά, μέχρι να απορροφήσει όλα τα υγρά το ρύζι.
  7. Αφαιρούμε από τον φούρνο, απλώνουμε τις βρασμένες γαρίδες μαζί με φέτες από λεμόνι και ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο.  Ψήνουμε για άλλα 5- 10 λεπτά και σερβίρουμε την παέγια μας ζεστή!

Σημ. Αν θα βάλετε και τα μύδια τότε αυτά θα μπουν ακριβώς όπως και οι γαρίδες. Προσοχή , θα πρέπει να είναι καλά καθαρισμένο το κέλυφος και αν κάποιο από αυτά δεν ανοίξει στο καυτό νερό, το πετάτε.

Μαρίνα Κ.

About these ads

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

WordPress.com Logo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Log Out / Αλλαγή )

Twitter picture

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Log Out / Αλλαγή )

Facebook photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Log Out / Αλλαγή )

Google+ photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Log Out / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s