Μαχαλεπι Λιβανεζικο

Υλικά (για ένα μεγάλο πιρέξ ή 10 ατομικά φορμάκια)

Κρέμα:

10 ποτήρια φρέσκο γάλα αγελαδινό ολόπαχο 3,5% λιπαρά

10 μεγάλες κουταλιές της σούπας  νισεστέ (άμυλο ρυζιού ή άμυλο αραβοσίτου)

2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη

1 κουταλάκι γλυκού μαστίχα (ολόκληρη) ή μαστιχέλαιο

2 κουταλιές της σούπας βούτυρο ανάλατο

1,5 ποτήρι άψητα φιστίκια Αιγίνης κοπανισμένα

Σιρόπι:

3 ποτήρια ζάχαρη

1,5 ποτήρια νερό

2-3 κουταλάκια γλυκού ροδόνερο ή ανθόνερο

Εκτέλεση

Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε τα 9 ποτήρια από τα 10 ποτήρια γάλα να βράσει

Στο ένα ποτήρι κρύο γάλα διαλύουμε καλά το νισεστέ  και τη ζάχαρη και το αδειάζουμε στο υπόλοιπο γάλα που ζεσταίνεται ανακατεύοντας.

Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να γίνει μια κρέμα παχύρευστη, τότε αποσύρουμε από την φωτιά και προσθέτουμε την κοπανισμένη μαστίχα ή το μαστιχέλαιο και το βούτυρο και ανακατεύουμε

Τοποθετούμε κατευθείαν την κρέμα σε ατομικά φαρμάκια ή πυρέξ, αφήνουμε να κρυώσει και την τοποθετούμε στο ψυγείο

Ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας μαζί το νερό με τη ζάχαρη για πέντε λεπτά και μόλις είναι έτοιμο προσθέτουμε το ροδόνερο. Το αφήνουμε να κρυώσει και το τοποθετούμε σε ένα μπουκάλι στο ψυγείο

Σερβίρεται με πασπαλισμένα τα  φυστίκια Αιγίνης και επιπρόσθετα το σιρόπι κατά προτίμηση.

Σημ. Η μαστίχα πρέπει να είναι καλά κοπανισμένη, λίγη ζάχαρη διευκολύνει το κοπάνισμα

 Απο: Μαρίνα Κυριάκου

2 responses

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s