Καζαν Ντιπι (Ο πατος του καζανιου)

Υλικά (για ένα μεγάλο βαθύ τετράγωνο πυρέξ ή ταψί): 

Για την κρέμα:

4 Λίτρα φρέσκο ολόπαχο γάλα (3,5% λιπαρά )

2 ποτήρια ζάχαρη

16 κουταλιές της σούπας νισεστέ (άμυλο ρυζιού ή αραβοσίτου) ή 2 ποτήρια

1 κουταλάκι γλυκού μαστίχα κοπανισμένη ή μαστιχέλαιο

Για την καραμέλα:

1 κουταλιά σούπας βούτυρο ανάλατο

½ ποτήρι ζάχαρη

Εκτέλεση:

Κρέμα: Βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα το γάλα να βράσει, κρατάμε περίπου ένα φλιτζάνι  κρύο γάλα σε ένα μπολ όπου διαλύουμε το νισεστέ. Όταν το γάλα είναι χλιαρό (όχι να βράσει) προσθέτουμε την ζάχαρη και ανακατεύουμε και αμέσως μετά το γάλα με το νισεστέ και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να γίνει μια κρέμα πηχτή αλλά ρευστή.

Καραμέλα:  Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε το βούτυρο και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε. Ρίχνουμε στο τηγάνι μια κουταλιά της σούπας από το βρασμένο γάλα και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να μυρίσει καραμέλα. Αυτό σημαίνει ότι έχει κάψει η ζάχαρη

Στο ταψί: Αδειάζουμε από το τηγάνι την καυτή καραμέλα στο ταψί και την στρώνουμε στον πάτο του ταψιού γρήγορα πριν στερεοποιηθεί. Από πάνω στρώνουμε μια λεπτή στρώση από την κρέμα ίσα ίσα να σκεπάσει την καραμέλα. Κρατάμε το ταψί από τις δύο άκρες με πιάστρες και καίμε τον πάτο του ταψιού πάνω από ένα αναμμένο γκαζάκι για αρκετή ώρα μέχρι να μυρίσει το καμένο και να πάρει η καραμέλα ένα σκούρο καφέ χρώμα. Έπειτα στρώνουμε την υπόλοιπη κρέμα από πάνω σιγά σιγά με την βοήθεια ενός κουταλιού έτσι ώστε να μην αναμιχθεί με την καμένη καραμέλα.

Σερβίρισμα: Το αφήνουμε να κρυώσει πρώτα για ένα δίωρο περίπου και μετά το τοποθετούμε να παγώσει καλά στο ψυγείο.  Κόβεται σε μεγάλα τετράγωνα κομμάτια και σερβίρεται αναποδογυρισμένο στο πιάτο (καμένος πάτος προς τα πάνω). Μπορεί να σερβιριστεί ακόμη και την επόμενη μέρα που θα έχει δέσει και καλύτερα.

Σημ: Παραδοσιακά φτιάχνεται με γάλα από βουβάλι  και επίσης είναι πολύ ωραίο και με κατσικίσιο γάλα και βούτυρο

Μαρίνα Κυριάκου

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s