Κεικ Λαβα

Το κέικ αυτό είναι μια παλιά αγαπημένη συνάμα και αμαρτωλή συνταγή. Μετά από χρόνια λοιπόν υπέπεσα στο αμάρτημα αυτό και θυμήθηκα γιατί απείχα τόσο καιρό… γιατί είναι μια εθιστική σοκολατοηδονή…

Υλικά

400 γρ. κουβερτούρα σοκολάτας  ή πραλίνα σοκολάτας (νουτέλλα)

200 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη

200 γρ. αλεύρι (ζαχαροπλαστικής)

6 αυγά

2 κ.σ. ζάχαρη

Εκτέλεση

Ανάβουμε τον φούρνο στην πιο ψηλή του θερμοκρασία.

Τοποθετείτε ένα κατσαρολάκι με νερό να βράσει.

Σε ένα άλλο γυάλινο μπολ τοποθετείτε το βούτυρο και την σοκολάτα και τοποθετείτε πανω από το κατσαρολάκι που βράζει. Από τους υδρατμούς το βούτυρο και η σοκολάτα λιώνουν (μέθοδος μπέν-μαρί). Δεν τοποθετούμε κατευθείαν στην φωτιά γιατί η σοκολάτα καίγεται.

Μόλις λιώσουν εντελώς προσθέτουμε την ζάχαρη και ανακατεύουμε μαλακά, αμέσως μετά προσθέτουμε και το αλεύρι σιγά σιγά. Σε αυτό το στάδιο το μείγμα θα πήξει και τότε ξεκινάμε να προσθέτουμε τα αυγά ένα ένα και ανακατεύουμε με ένα ξύλινο κουτάλι (έχουμε σβήσει την φωτιά στο κατσαρολάκι).

Βουτυρώνουμε μια μικρή φόρμα για κέικ με τρύπα στο κέντρο και μετά την πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι. Χύνουμε μέσα το υγρό σοκολατένιο μείγμα και το τοποθετούμε στον ήδη προθερμασμένο φούρνο, αμέσως σβήνουμε τον φούρνο και αφήνουμε το κέικ μέσα για 10 λεπτά. Το βγάζουμε από τον φούρνο και το αφήνουμε έξω μέχρι να κρυώσει (μην ανησυχήσετε ότι είναι πολύ υγρό γιατί θα πήξει στην συνέχεια).

Το κέικ μπορεί να σερβιριστεί μετά από μια ώρα περίπου αλλά υπάρχει πιθανότητα αν το κόψετε πολύ νωρίς η «λάβα» να ρέει άφθονη… Καλύτερα να κάνετε υπομονή, όσο δύσκολο και να είναι,  για να απολαύσετε την λάβα μαζί με το κέικ!

Το κέικ έχει μια γεύση παγωτού αν το αφήσετε στο ψυγείο για μερικές ώρες. Αυτή είναι μια εμπειρία «Ευ Ζην» που πρέπει πραγματικά να δοκιμάσετε!

Αφού έχει κρυώσει στο ψυγείο

Διατροφικό σχόλιο

Όσο και αν τρομάζουν τα γλυκά και οι σοκολατένιοι πειρασμοί αν η ποσότητα και η συχνότητα κατανάλωσης τους είναι περιορισμένη τότε δεν διατρέχει η δίαιτα και η υγεία μας κανένα κίνδυνο. Το συγκεκριμένο κέικ είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες από την μαύρη σοκολάτα, πλούσιο σε πρωτείνη και βιταμίνες πολύτιμες από τα αυγά και έχει πολύ λιγότερους υδατάνθρακες από τα υπόλοιπα κέικ (ελάχιστη ζάχαρη και πολύ λίγο αλεύρι). Παρόλαυτα τα κορεσμένα λίπη είναι αρκετά (βούτυρο). Η ιδιαιτερότητα του κέικ είναι ότι μια μικρή μερίδα είναι αρκετή λόγω της πυκνής υφής και της πλούσιας γεύσης του.

Αντί λοιπόν να καταναλώνουμε ποσότητες από ανούσια « light»  γλυκά και να φορτώνουμε τον οργανισμό με τεχνητές ουσίες (ζαχαρίνες) και με θερμίδες χωρίς ευχαρίστηση, ας απολαύσουμε την πιο αυθεντική έκδοση ενός κέικ σοκολάτας σε μια μόνο ευχάριστη μικρή μπουκιά!

Μαρίνα Κ.

2 responses

  1. Καλωσήρθες στην κόλαση της σοκολάτας!!!!
    Πές μου πώς πήγε!
    ΠΡΟΣΟΧΗ: Μην το ψήσεις γιατί θα γίνει ένα απλό σκληρό κέικ σοκολάτας.
    Καλή επιτυχία!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s