υγρο κεικ πορτοκαλι αντι βασιλοπιτα

Τις ημέρες των γιορτών έχουμε δοκιμάσει τα πάντα καιρός για μια άλλη ανάλαφρη πρόταση…  Αυτό το κέικ είναι πολύ διαφορετικό απο τα άλλα, έχει μια έντονα υγρή υφή σχεδόν σαν κρέμα πορτοκάλι, είναι πολύ εύκολο στην παρασκευή χωρίς ιδιαίτερο ανακάτεμα ή κτύπημα και μπορούμε εύκολα να αξιοποιήσουμε τα πορτοκάλια που αυτή την εποχή μας περισσεύουν και μάλιστα ολόκληρα! Μπορείτε να το σερβίρετε την πρωτοχρονιά ακόμη και ως βασιλόπιτα!

Υλικά

650 γρ. πορτοκάλια ολόκληρα

200 γρ. βούτυρο λιωμένο

300 γρ. ζάχαρη άχνη

3 αυγά και 1 κρόκος

100 γρ. φουντούκια αλεσμένα σε σκόνη

200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

20 γρ. μπεικιν πάουντερ

Εκτέλεση

Βάζουμε τα πορτοκάλια ολόκληρα σε μια μικρή κατσαρόλα  με νερό (αφού τα πλύνουμε καλά) να σκεπαστούν από το νερό και τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν (εξετάζουμε με ένα πιρούνι). Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα πολτοποιούμε στο μπλέντερ. Προσθέτουμε στον πολτό όλα τα υπόλοιπα υλικά ανακατεύουμε και αδειάζουμε το μείγμα σε στρογγυλό ταψάκι (βουτυρωμένο) διαμέτρου 25 εκατοστών. Ψήνουμε για μια ώρα στους 160 C.

Σερβίρεται ζεστό με παγωτό βανίλια. Χειμερινό εξαιρετικό ελαφρύ επιδόρπιο με έντονη γεύση πορτοκάλι.

Μπορούμε να ντύσουμε το κέικ γιορτινά με μια λευκή κρέμα γκανάζ. Λιώνουμε μαζί δύο μέρη λευκή σοκολάτα και ένα μέρος κρέμα γάλακτος. Με αυτό περιχύνουμε το κέικ και στολίζουμε με λίγο ξύσμα πορτοκάλι.

Μαρίνα Κ.

4 responses

  1. Μαρίνα μου γεία σου και Χρόνια Πολλά,
    το κέικ σου φαίνεται υπέροχο και σκέφτομαι να το κάνω. Έχω μια ερώτηση όμως: τι γίνεται με τα κουκούτσια από τα πορτοκάλια? Δεν τα αφαιρούμε?

    • Χρόνια πολλά Μαρία μου!!! Μόλις τώρα απόλαυσα ένα κομμάτι απο το κέικ με το απογευματινό μου τσάι!
      Για το κέικ θα χρησιμοποιήσεις πορτοκάλια γλυκά και χωρίς κουκούτσια (Μέρλιν). Αν έχεις άλλα πορτοκάλια τότε αφού τα βράσεις τα κόβεις κομμάτια και αφαιρείς τα κουκούτσια προτού τα πολτοποιήσεις.
      Μπορείς επίσης να σερβίρεις το κέικ με μια λευκή γκανάζ (λευκή σοκολάτα και κρέμα γάλακτος, βλέπε στη συνταγή).
      Φιλιά και καλή Πρωτοχρονιά

    • οχι δεν τα αφαιρουμε απο οτι καταλαβα και εγω δοκιμαζω την συνταγη και βγαίνει καταπλικτικη μπορω να πω! μυριζει υπεροχα! το μονο; λιγουρευομαι την σοκολκατα που έχω αφξσει στην ακρη να το καλυψω μετα!!!!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s