Παστα ελιας Ω6-Ω3

Οι καρποί του ευλογημένου δέντρου αποτελούν πηγή ζωής καθώς τα θρεπτικά συστατικά τους δρουν ιδιαίτερα ευεργετικά στην υγεία μας.

Εκμεταλλευόμενοι τις ημέρες της νηστείας μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε υλικά που όλοι έχουμε στην κουζίνα μας και να παρασκευάσουμε ένα υποκατάστατο του βουτύρου ή της μαργαρίνης και να το χρησιμοποιήσουμε ως άλειμμα για το ψωμί ή ως σάλτσα για μια μακαρονάδα ή ακόμη ως σάλτσα για την σαλάτα μας.

Κύριο συστατικό οι ελιές, τις οποίες όλοι έχουμε στο σπίτι. Καλό είναι να χρησιμοποιήσουμε ελιές που περισσεύουν ή που είναι δύσκολο να καταναλωθούν ως επιτραπέζιες. Στην πάστα ελιάς πιο κάτω χρησιμοποιήθηκαν πράσινες ελιές οι οποίες βρισκόντουσαν στην άλμη και ηταν δύσκολο να καταναλωθούν όπως ήταν.

Προστέθηκαν υλικά όπως αμύγδαλα, λιαστή τομάτα, λιναρόσπορος, σκόρδο, ρίγανη και το τελικό αποτέλεσμα εκτός από την ευχάριστα έντονη μεσογειακή του γεύση ήταν η συσσώρευση σε μια μόνο κουταλιά θρεπτικών ουσιών όπως: Ω6 και Ω3 λιπαρά οξέα, βιταμίνες  Α, C, D, E, K, πολυφαινόλες, λυκοπένιο, αντιοξειδοτικοί και αντιβακτηριακοί παράγοντες…. για παράδειγμα!!!

 

Υλικά (για δυο μέτρια βαζάκια)

2-3 φλ. ελιές (όλες είναι κατάλληλες, ιδιαίτερα οι πιο ώριμες)

½- 1  φλ. ελαιόλαδο

½ φλ. αμύγδαλα ωμά

½ φλ. λιαστή τομάτα

3-4 κ.γ. Λιναρόσπορος αλεσμένος

2 κ.γ. Ζάχαρη ή μέλι

2-3 κ.γ. σκόρδο λιωμένο

2 κ.σ. κόλιανδρο

2 κ.σ. χυμός λεμόνι

Λίγη ρίγανη

Εκτέλεση

Αφαιρούμε από τις ελιές τα κουκούτσια (περιμετρικά καθαρίζουμε τη σάρκα) και τις τοποθετούμε σε ένα μπλέντερ μαζί με το ελαιόλαδο. Σταδιακά πολτοποιούμε και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά. Μπορούμε να πολτοποιήσουμε την πάστα στο επιθυμητό σημείο. Στη  συνέχεια μοιράζουμε το μείγμα σε γυάλινα βαζάκια που έχουν αποστειρωθεί (ξεπλυθεί με βραστό νερό 100οC και στη συνέχεια έχουν κρυώσει) αφήνοντας δυο εκατοστά από το καπάκι. Συμπληρώνουμε με ελαιόλαδο μέχρι πάνω και κλείνουμε καλά. Η πάστα μας διατηρείτε έως και 3 μήνες. Καλύτερα να κρατηθεί εκτός ψυγείου και όταν ανοίγεται το βαζάκι να καταναλώνεται εντός 2-3 εβδομάδων.

One response

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s