Οικονομικη κριση και καταναλωση υπερτροφων

Οι σημερινές κοινωνικο-οικονομικες συνθήκες με φόντο την οικονομική κρίση επαναπροσδιορίζουν τον όρο «υπερτροφές».

Ο όρος «υπερτροφές» χρησιμοποιείται για τροφές που συγκεντρώνουν μεγάλες ποσότητες απαραίτητων θρεπτικών συστατικών, πολλές φορές σπάνιων σε άλλα τρόφιμα. Οι τροφές αυτές παρουσιάζονται να έχουν αντιοξειδωτικές ή θεραπευτικές ιδιότητες. Η κατανάλωση τους σε συχνή βάση έχει παρατηρηθεί ότι αυξάνει την ζωτικότητα και προλαμβάνει ή επιδρά ευεργετικά  σε διάφορες παθήσεις.  Στις «υπερτροφές» συγκαταλέγονται  το βατόμουρο Goji, το μύρτιλλο, η αρώνια, η σπιρουλίνα, το ιπποφαές και άλλα πολλά.

Οι «υπερτροφές» δεν είναι ένας επίσημος όρος που χρησιμοποιούν οι διατροφολόγοι αλλά ένα επίθετο, χαρακτηρισμός για να αναδείξει την πλούσια διατροφική τους αξία.

Για περισσότερο από μια δεκαετία η κατανάλωση «υπερτροφών» αποτελεί σύνηθες φαινόμενο για αρκετούς ανθρώπους σε χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Αγγλία, Η.Π.Α. Για πολλές χώρες της Ε.Ε. όπως την Ελλάδα και την Κύπρο, η κατανάλωση αλλά και η καλλιέργεια των «υπερτροφών» αποτελεί μια νέα τάση η οποία παρουσιάζει άνθιση εν μέσω κρίσης.

Η άνθιση αυτή στις αναπτυγμένες χώρες, όπου υπάρχει πρόσβαση σε αφθονία τροφών, οφείλεται στην προσπάθεια αρκετών ανθρώπων να μεγιστοποιήσουν τα ευεργετικά οφέλη της διατροφής τους. Μέσω της κατανάλωσης περισσότερων «υπερτροφών», αυξάνεται ο μέσος όρος ζωής και βελτιώνεται το επίπεδο υγείας. Προλαμβάνονται ασθένειες και αποφεύγονται φαρμακευτικά σκευάσματα.

Ο προβληματισμός που προκύπτει είναι ότι ίσως είναι προκλητικό στις μέρες μας όπου η οικονομική κρίση έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις να αναφερόμαστε σε τροφές με εξαιρετικές ιδιότητες, αγνοώντας  τις υψηλές τιμές τους.

Στις υποβαθμισμένες περιοχές του πλανήτη και, λόγω της οικονομικής κρίσης, σε αρκετές οικογένειες στις αναπτυγμένες χώρες, ο αγώνας για επιβίωση όλο και δυσχεραίνει. Αποτέλεσμα είναι η αύξηση της φτώχειας και κατά συνέπεια η δυσκολία αγοράς βασικών ειδών διατροφής. Στην περίπτωση αυτή για ένα άτομο πεινασμένο  «υπερτροφή» μπορεί να είναι ένα κομμάτι ψωμί και ένα ποτήρι γάλα, το οποίο σε πολλές περιπτώσεις ίσως να αποβεί σωτήριο για τη ζωή του.

Η έξυπνη διατροφή αποτελεί τη λύση στον προβληματισμό αυτό. Τρέφομαι έξυπνα σημαίνει ότι επιλέγω να τρέφομαι με τροφές πλούσιες σε θρεπτικές ουσίες και χαμηλές σε κόστος αλλά και ενεργειακό φορτίο. Φθηνές «υπερτροφές» θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν τα όσπρια, το ελαιόλαδο, φρούτα, πράσινες «υπερτροφές» όπως το μπρόκολο και άλλα λαχανικά αλλά και οι ακριβότερες «υπερτροφές» σε  μικρότερες ποσότητες.

Επιπλέον λύση στο πρόβλημα του υψηλού κόστους των υπερτροφών (π.χ. μύρτιλλο) είναι η εντόπια παραγωγή τους σε Κύπρο και Ελλάδα, όπου θα μειώσει αισθητά το κόστος τους και θα κάνει τις υπερτροφές προσιτές στους εγχώριους καταναλωτές.

Μαρίνα Κ.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s