Αντιοξειδωτικο καρπουζι

Διατροφική αξία             

Η ενεργειακή αξία του καρπουζιού είναι πολύ μικρή (30 kcal τα 100 γρ.) ενώ η θρεπτική του αξία τεράστια. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά καροτενοειδή και κυρίως  λυκοπένιο (περιέχεται και στις τομάτες). Επιστημονικές μελέτες αποδεικνύουν  ότι δίαιτες υψηλές σε λυκοπένιο έχουν προστατευτική δράση ενάντια  στον καρκίνο του προστάτη και της στοματικής κοιλότητας.  Επίσης η περιεκτικότητα του καρπουζιού στην ουσία κιτρουλίνη, ωφελεί την καρδιά, το κυκλοφορικό και ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθά στον παχυσαρκία και τον διαβήτη τύπου ΙΙ

Για να απολαύσουμε το καρπούζι τον Αύγουστο:

Χυμός ή κοκτέιλ καρπούζι

Υλικά

Το εσωτερικό από το καρπούζι

Λεμόνι ή λάιμ

Φύλλα από δυόσμο

Εκτέλεση

Ανάλογα με το πόσο χυμό θέλω καθορίζω και την ποσότητα από το καρπούζι που θα στύψω. Ο χυμός γίνεται με δύο τρόπους. Ο πρώτος είναι να βάλουμε σε μπλέντερ το καρπούζι (μαζί με τα κουκούτσια και να το λιώσουμε ελαφρά. Μετά το περνάμε από μια σήτα και παίρνουμε τον χυμό. Ο δεύτερος τρόπος είναι να το στύψουμε με τα χέρια και να το πατήσουμε μέσα στην σήτα.

Σερβίρουμε τον χυμό σε ψηλά ποτήρια με πάγο, μερικές σταγόνες από λεμόνι ή λάιμ και φύλλα από δυόσμο.

Σημ: Kρατήστε την ψίχα του καρπουζιού που στύψατε για καρπουζόπιτα (επόμενο post)

Κοκτέιλ

Προσθέστε στον χυμό μια μεζούρα από βότκα ή κάποιο άλλο λευκό ποτό της προτίμησης σας (ρούμι, μαρτίνι, τζίν, τεκίλα κ.α.). Γίνεται ένα υπέροχο καλοκαιρινό κοκτέιλ. Λιγο πιο «πικάντικο» γίνεται με την προσθήκη λίγου τριμμένου τζίντζερ.

Εξαιρετικά δροσιστικό με γεύση καλοκαιριού . Συνοδεύει υπέροχα τυριά για μια τελευταία απολαυστική καλοκαιρινή βραδιά…

Μαρίνα Κ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s