Καρυδοπιτα με μελομακαρονα

Συνεχίζοντας την ανακύκλωση των μελομακάρονων που απέμειναν από τις μέρες των γιορτών έφτιαξα μια παραδοσιακή σιροπιαστή καρυδόπιτα. Βάση της καρυδόπιτας μια πετυχημένη συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρήγου με πολλές τροποποιήσεις και προσθήκες… το αποτέλεσμα…. εξαιρετικό!

IMG_3269

IMG_3270

Υλικά:

500 γρ. μελομακάρονα

300 γρ. καρύδια χοντροκομμένα

100 γρ. ζάχαρη

7 αυγά

1 κ.γ. αλάτι

2 κ.γ. Β.Ρ.

1 κ.γ. γαρύφαλλο

1 κ.γ. μοσχοκάρυδο

2 κ.γ. κανέλλα

200 γρ. βούτυρο ή ελαιόλαδο

Ξύσμα από ένα πορτοκάλι

200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό

½ φλ. κονιάκ

Σιρόπι:

2 φλ. ζάχαρη

2 φλ. νερό

Φλούδα από ένα πορτοκάλι

1 κ.σ. χυμό λεμόνι

1 ξυλάκι κανέλλας

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ χτυπάμε  καλά τους κρόκους (χωρίζουμε από τα ασπράδια) μαζί με τη ζάχαρη και τα βούτυρο ή το λάδι.

Σε άλλο μπολ χτυπάμε τα ασπράδια με το αλάτι σε μαρέγκα μέχρι η μαρέγκα να μην πέφτει από το μπόλ αν αναποδογυριστεί.

Σε ένα μπλέντερ λιώνουμε τελείως τα μελομακάρονα, προσθέτουμε την κανέλλα, το γαρύφαλλο, το μοσχοκάρυδο, και το B.P.

Ρίχνουμε το μείγμα των μελομακάρονων στο μείγμα με τα αυγά. Προσθέτουμε το γιαούρτι και ανακατεύουμε με μια ξύλινη σπάτουλα ή μαρίζ. Τέλος προσθέτουμε το ασπράδι σιγά σιγά και διπλώνουμε απαλά μέσα στο μείγμα.

Αδειάζουμε το μείγμα σε βουτυρωμένο ταψί διαμέτρου 45 εκ. και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170ο C για 45 λεπτά.

Αφήνουμε την καρυδόπιτα να κρυώσει καλά. Φτιάχνουμε το σιρόπι βράζοντας όλα τα υλικά. Μετά τον βρασμό περιμένουμε 5 λεπτά και τότε περιχύνουμε την κρύα καρυδόπιτα σταδιακά με μια κουτάλα σούπας.

Η καρυδόπιτα σερβίρεται ζεστή αλλά και κρύα, συνοδεύεται υπέροχα με παγωτό βανίλια ή τώρα που είναι χειμώνας με ενα χτυπημένο μείγμα απο τυρί κρέμα και λίγη ζάχαρη άχνη.

Σημ. μπορείτε να φτιάξετε την ίδια καρυδόπιτα χωρίς μελομακάρονα αλλά με φρυγανιά.

Μαρίνα Κ.

One response

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s